Història

Cartell de l'Arxiu Gavín al Monestir de les AvellanesL’Arxiu Gavín és un arxiu de tipus personal, és a dir que ha estat generat per la iniciativa d’una persona. El seu fundador és el senyor Josep Maria Gavín i Barceló. Gairebé sempre l’arxiu ha estat localitzat a Valldoreix (Vallès Occidental).

Els inicis de l’arxiu no tenen una data concreta, però ja de bon principi l’Arxiu Gavín posa en marxa les dues grans branques que el caracteritzen: les col·leccions i els fons documentals d’arxiu, dels quals destaca el fons fotogràfic de les esglésies de Catalunya. Pel que fa a les col·leccions cal destacar les col·leccions d’estampes, goigs, postals de Catalunya i del món, advocacions de la Mare de Déu, etc. També cal esmentar el buidatge de la premsa escrita sobre pobles i comarques de Catalunya i sobre personatges rellevants de la cultura catalana.

L’any 1984 el senyor Gavín obté la Creu de Sant Jordi, al mateix temps la seua situació laboral li permet dedicar-se a temps complet a la tasca de l’arxiu. A més al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos guardons, entre els quals quatre Guiness.

Des de bon principi Josep Maria Gavín ha comptat amb col·laboradors que l’han ajudat en la seua tasca, tant dintre de l’arxiu com en el seu treball de camp. Solen ser amics i coneguts que hi col·laboren de forma voluntària i desinteressada. El nombre de voluntaris ha anat variant depenent dels anys, actualment són entre 25 i 30 voluntaris.

A inicis del anys vuitanta Gavín feu donació a la Generalitat del fons de l’arxiu que tenia fins llavors. Des dels anys vuitanta fins al canvi de mil·lenni l’arxiu creix molt, de fet arriba a triplicar el volum de documentació del seu fons. A causa d’això es veu obligat a buscar un nova ubicació tant per a emmagatzemar la documentació com per a garantir la continuïtat de l’arxiu.

Després d’un llarg periple buscant nova ubicació, Gavín es posa en contacte amb l’Institut de Germans Maristes de Catalunya, amb el qual arriben a un acord. A finals del 2006 s’acaben les obres de l’edifici que allotjarà l’arxiu al Monestir de les Avellanes i es fa el trasllat de gran part de la documentació. El juny del 2007 es signà l’acord per tal que tot l’arxiu es conservés al Monestir de les Avellanes. El 4 d’octubre del 2008 es va inaugurar oficialment la nova seu.