PETITA HISTÒRIA DE LA MARE DE DÉU DELS ARXIUS
PATRONA DELS ARXIVERS
Sabíeu que els arxius tenen Mare de Déu, i que aquesta és catalana i es conserva a l’Arxiu Gavín?. Doncs sí, ja fa un grapat d’anys, entre mig d’una de les tantes donacions que rep l’Arxiu Gavín, aparegué una imatge vella, bruta i mutilada de la qual no se’n sabia ni l’origen, ni l’advocació a la qual estava dedicada.
Es tracta d’una imatge d’uns 48 cm d’alçada per aproximadament 17 cm d’amplada. En el moment que l’Arxiu Gavín la va trobar, li mancava el braç dret i la mà del Nen, i estava en força mal estat de conservació. Partint d’aquesta situació el Sr. Gavín es va posar en contacte amb Ramon Millet, un dels escultors de la Sagrada Família, per tal de restaurar-la.
En el moment de la restauració es decidí no restaurar la mà mutilada, i en el seu lloc s’hi posà un llibre obert. Ente les pàgines obertes del llibre s’hi va escriure el text “Mare de Déu dels Arxius”, convertint-la així en una icona, símbol de la difusió de la informació i el coneixement que es troba en els documents dels arxius.
Així doncs, de manera inconscient, l’Arxiu Gavín va donar una nova advocació a aquesta imatge de la Mare de Déu, convertint-la en la patrona dels arxivers. Tant la imatge com la seua advocació foren beneïdes i autentificades pel desaparegut Bisbe de Solsona Antoni Deig i Clotet. Esdevenint així en l’única Mare de Déu dels Arxius en tot el món.