QUÈ ÉS

Presentació

L’Arxiu Gavín és considerat un dels arxius personals més grans d’Europa. És un espai on s’hi troba la història del poble català en les seves tradicions culturals i religioses.

Arxiu Gavin, nova seu a l'antiga fusteria del Monestir de les Avellanes

En Josep Maria Gavín i Barceló, el seu creador, ha trepitjat totes les poblacions catalanes, recollint testimonis de la història cultural del país. L’arxiu conté prop de 3.027.000 documents. Gran part d’aquest volum de documentació s’ha aconseguit gràcies a les donacions de material realitzades per persones i entitats amb voluntat de conservar i difondre aquests documents. Donacions individuals que en conjunt formen un patrimoni de gran valor per al nostre país. Cal destacar també la tasca feta pels nombrosos voluntaris que desinteressadament han col·laborat en el treball generat pel propi arxiu.

L’any 2007 Josep Maria Gavín en feu donació a l’Institut dels Germans Maristes de Catalunya i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’Arxiu Gavín recull un total de 48 col·leccions molt diverses, totes elles relacionades amb la cultura catalana o bé amb temes de caràcter religiós.

Missió

L’Arxiu Gavín és un servei obert al ciutadà, al servei d’aquelles institucions, organismes o persones que necessitin fer Cap a l'Arxiu Gavínús del patrimoni documental que conté l’arxiu. Per això es treballa per implantar un mètode de gestió documental per recollir, tractar, conservar, fer accessible i difondre aquest patrimoni documental.

Funció i objectius

L’Arxiu Gavín té la funció de difondre i conservar el patrimoni documental que el forma. Així doncs l’Arxiu Gavín esdevé un servei de dinamització i accés a la cultura a l’hora de promoure la difusió i el coneixement del territori català, la cultura catalana i religiosa.

És per això que es treballa per a adaptar l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes, mantenint i millorant les tasques de creixement, tractament documental i difusió del seu fons, tot emprant els mètodes i tècniques arxivístiques actuals.

A %d bloguers els agrada això: