L’Arxiu Gavín ha estat gestionat des dels seus inicis pel seu creador, el senyor Josep Maria Gavín. Les tasques d’entrada i classificació de la documentació s’han fet gràcies a la dedicació del senyor Gavín, així com dels diversos voluntaris que han col·laborat o continuen col·laborant amb aquest arxiu.
Des de la seua arribada al Monestir de les Avellanes l’Arxiu Gavín és gestionat pel Servei de Documentació i Arxiu dels Germans Maristes de Catalunya. El Servei de Documentació i Arxiu està format per l’Arxiu central, situat a Barcelona i que coordina la gestió dels arxius i centres documentals maristes, i l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, situat al Monestir de les Avellanes, juntament amb la Biblioteca del Monestir i des d’ara l’Arxiu Gavín.
Sobre en Josep Maria Gavín i Barceló
En Josep Maria Gavín és una persona ben singular, nascut a Barcelona, el 21 de juny de 1930, ja de petit li agafà la dèria de col·leccionar. De fet, als quatre anys començà la seva col·lecció personal d’estampes de Sant Josep. Recolzat, cal dir-ho, per una família catòlica practicant, el petit Josep Maria s’enfrontà amb els poders de la Guerra Civil per conservar les seves estampes.
Estudià al Col·legi Balmes del Pp. Escolapis fins l’any 1945 i després d’algunes feinetes, entra a treballar a La Caixa de Pensions l’any 1949. Després d’algunes experiències com a actor -de pastorets i de films-, l’any 1952 fa el servei militar, i allà exerceix -com no- de fotògraf. Anys després, el 1966, entra com a soci de la UEC, i allà coneix a estudiosos que li ajuden a cercar esglésies als llibres. Coma resultat d’aquest ímpetu primerenc, l’any 1978 surt el primer volum de l’Inventari d’Eslgésies.
Per aquells anys de febre del dissabte nit, el ja crescudet Josep Maria era una eminència en la matèria. Tant és així, que l’any 1979 fou nomenat President dels Amics de l’Art Romànic de Barcelona, càrrec que ocuparia durant 4 anys. De la mateixa manera, és nomenat Vicepresident de l’Ateneu santcugatenc, fins el 1989.
L’any 1985, La Caixa l’alliberà de les tasques que hi desenvolupava i li atorga privilegis per dedicar-se de ple a l’arxiu. Des d’aleshores, ha fet més de mil conferències, exposicions, xerrades,… Ha col·laborat en més de 300 llibres, i n’ha publicat uns quants més. Ex-president de l’Associació Catalana de Col·leccionistes, col·labora freqüentment amb revistes del ram en forma d’articles d’interès. I té corda per anys.
Retroenllaç: La col·lecció d’imatges de Sant Josep de l’Arxiu Gavín | Grup d’Arxivers de Lleida | Des del Meu Racó de Món
Retroenllaç: JOSEP MARIA GAVÍN BARCELÓ, UN CATALÀ EXCEPCIONAL. – Diari de Castellar del Vallès
Retroenllaç: Anotacions per fer una xerrada – Diari de Castellar del Vallès
Retroenllaç: CATALANS EXCEPCIONALS. JOSEP MARIA GAVÍN BARCELÓ – Diari de Castellar del Vallès
Retroenllaç: L’Arxiu Gavín comença l’organització del fons fotogràfic Sansalvador | Grup d'Arxivers de Lleida