L’Arxiu Gavín ha acollit en donació un fons de l’artista Anton Català i Gomis. El fons està format per una col·lecció de reproduccions de xilografies de 100 estampes i 42 nadales.
Anton Català i Gomis (Alcover, 1911 – Barcelona, 1970) fou un pintor català, deixeble de Lluís Muntaner, Ramon Calsina, Francesc Labarta i Antoni Vila Arrufat. Català i Gomis destacà com a pintor muralista, i també treballar els camps de la xilografia, la pintura sobre llenç, ceràmica i fusta. La seva obra s’expressà a través d’un dibuix net i segur, amb composicions àmplies i arriscades, sempre amb un sentit monumental. Aplicà el color amb tota valentia, sempre al servei d’un dibuix acurat, de perfecta anatomia. La seva pintura, sempre relacionada amb l’home, el traspassa i n’expressa una espiritualitat que el fa profundament religiós. És un art d’equilibri i de puresa, de calma i de repòs. Ni violències ni duresa. L’obra és clara i plena d’espiritualitat sense misteri, alegre i lluminosa A Alcover, dins del Museu Municipal, hi ha l’Espai Català Gomis on s’hi pot contemplar una part de la seva obra.
La xilografia és una tècnica de gravat al boix que obliga a treballar sobre suports molt petits degut a les reduïdes dimensions de la seva fusta. Va realitzar un nombre molt considerable de xilografies per fer-ne felicitacions nadalenques, estampes, gojos, ex-libris, etc.
Ara la seva família ha volgut que aquestes 142 estampes i Nadales pintades amb la tècnica de la xilografia per Català i Gomis estiguin preservades a l’Arxiu Gavín i accessibles a tots els investigadors que hi tinguin interès.