L’Arxiu Gavín i les pintures de l’ermita ‘desconeguda’ del Pallars Jussà

Arxiu Gavín. Fons fotogràfic J. SansalvadorEl 26 de maig de 2015 el diari Segre publicava una notícia titulada “Art mural romànic desconegut?”, en la qual es dona notícia de la descoberta d’unes pintures que podrien ser romàniques, en una ermita abandonada del Pallars Jussà. Aquesta informació va ser publicada uns dies abans a les xarxes socials.

En la notícia s’informa que “el passat 15 d’abril (2015) es van descobrir aquestes pintures que podrien ser d’origen romànic”. Des de l’Arxiu Gavín, indiquem que aquestes pintures ja havien estat descobertes i fotografiades per Josep Sansalvador, l’agost del 1998. Cal dir també que l’ermita no és desconeguda, ja que la va fotografiar exteriorment Josep Maria Gavín l’any 1978, i fou publicada a l’Inventari d’Esglésies de Catalunya el 1981 i a l’enciclopèdia de la Catalunya Romànica, vol. XV. Cal dir també que l’ermita està dins del catàleg de Béns Culturals d’Interès Arquitectònic del municipi on està situada la mateixa.

Arxiu Gavín. Fons J. SansalvadorFinalment a la notícia s’hi indica que no s’ha pogut trobar cap referència de les pintures “ni tan sols a l’Arxiu Gavín”. En aquest sentit voldríem desmentir-ho, ja que disposem d’informació tant de l’ermita com de les pintures, i que per tant la persona que informa d’aquesta “descoberta” no ha realitzat cap consulta a l’arxiu.

Aprofitem l’avinentesa per recordar que l’Arxiu Gavín. Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya, és un arxiu obert al públic que forma part de la Xarxa d’Arxius de Catalunya, i que atenem al llarg de l’any un gran nombre de consultes relacionades amb art i arquitectura religiosa. Per tant restem a disposició de tothom que necessiti consultar documentació del fons de l’arxiu per a les seves investigacions.

%d bloggers like this: